Всім привіт! Сьогодні ми продовжуємо говорити про здорове харчування. Рівно тиждень тому 16 жовтня ми відзначали Всесвітній день здорового харчування.
- Як ви думаєте, чому в світі виникла така потреба - започаткувати Всесвітній день здорового харчування?
Харчування - це наша базова потреба, вона задовольняється людиною передусім, тому що людські потреби в їжі й воді постійні, й недарма тиждень тому ми розповсюджували хештег під час участі у флеш-мобі до Всесвітнього дня здорового харчування #МиЄтеЩоМиЇмо
Саме так, те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя.
- Яким чином харчування впливає на наше соціальне благополуччя?
Окрім харчування, для повноцінного існування наш організм має потребу у воді. Вода є другим, після кисню, найважливішим елементом життя людини на Землі. Все живе навколо більше ніж на половину складається з води. Вода є також однією з головних складових людського організму. Подивіться на малюнок:
Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, людям необхідні поживні речовини вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини. Давайте розглянемо, в яких продуктах містяться всі необхідні для організму людини поживні речовини та за що вони відповідають:
- А для чого нам потрібні вітаміни й мінеральні речовини? (Знайдіть інформацію на стор. 33- 35 нашого підручника).
Важливими характеристиками продуктів є їх харчова та енергетична цінність.
Харчова (поживна) цінність — це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту.
Людям необхідне збалансоване харчування, яке забезпечує організм усіма поживними речовинами.
Енергетична цінність (калорійність) — характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал).
Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти. Подивіться, яку енергетичну цінність і які вітаміни містяться у звичайних стравах, які ми вживаємо майже не щодня:
Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати вагу. І навпаки, дуже висока калорійність харчового раціону призводить до збільшення маси тіла. Тому важливо споживати стільки калорій, скільки витрачаєш.
Сподіваюся, що ви були уважними під час уроку і все, що ми сьогодні розглядали, зрозуміло.
Тож, пропоную перевірити свої знання й вміння мислити!
На вас чекає самостійна робота.
Переходьте за посиланням, будьте уважні та дотримуйтеся інструкцій
Нагорода - оцінка з сьогоднішньої теми.
Успіхів!
Немає коментарів:
Дописати коментар