пʼятницю, 11 вересня 2020 р.

COVID-19

       У зв'язку з Всесвітньої пандемією та карантинними обмеженнями, що спричинив COVID-19, ми з вами опинилися в умовах, коли ніхто не може вважати себе в цілковитій безпеці. 

       Ми маємо постійно дотримуватися встановлених правил особистої гігієни, соціальної дистанції та безпечної поведінки, щоб не наразитися на небезпеку інфікування та не стати причиною інфікування інших. 
        Інформований, значить захищений на 50%. Інші 50% нашої безпеки залежать від особистої поведінки й поведінки оточуючих людей. 



 


Факти про COVID-19
Джерелом цих фактів є Всесвітня організація охорони здоров'я. Вони спростовують поширені міфи про коронавірус (COVID-19).
Unit Image
Якщо медичні маски носити правильно, вони не викликають отруєння вуглекислим газом або нестачу кисню
Медичні, або хірургічні, маски – пласкі чи плісировані маски, які фіксуються на голові за допомогою зав'язок або петель. Тривале носіння маски може бути некомфортним. Однак це не викликає отруєння вуглекислим газом або нестачу кисню.
Unit Image
Вживання алкоголю не запобігає COVID-19 і не лікує хворобу
Вживання алкоголю не захистить від COVID-19. Споживання надмірної кількості алкоголю може збільшити ризик інших проблем зі здоров'ям.
Unit Image
Споживання відбілювача або дезінфекційних засобів небезпечне та не допоможе запобігти COVID-19
Відбілювач та інші дезінфекційні засоби отруйні. За жодних обставин не розпилюйте їх, не пийте та не використовуйте внутрішньо іншими способами. Їх слід з обережністю використовувати лише для дезінфекції поверхонь.
Unit Image
Пити метанол або етанол небезпечно, це не допоможе запобігти COVID-19 чи вилікувати хворобу
Метанол і етанол отруйні. Якщо їх пити, це не знищить вірус COVID-19 в організмі. Це може завдати шкоди здоров'ю або призвести до смерті. Метанол і етанол інколи використовуються в засобах для чищення, за допомогою яких можна дезінфікувати поверхні.
Unit Image
Затримка дихання – це не тест на наявність COVID-19
Якщо ви можете затримати дихання на 10 секунд або довше, при цьому не кашляючи і не відчуваючи дискомфорту, то це не означає, що у вас немає COVID-19 або будь-якої іншої хвороби легень. Найкращим способом перевірити, чи інфіковані ви вірусом COVID-19, є лабораторний аналіз.
Unit Image
Часник не запобігає хворобі COVID-19 і не лікує її
Часник – корисний продукт, який може знищувати деякі мікроби. Але докази того, що він може захистити людину від COVID-19, відсутні. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Молоді люди можуть захворіти на COVID-19
Вірусом COVID-19 можуть інфікуватися люди будь-якого віку. Усі люди, незалежно від віку, мають виконувати профілактичні заходи, як-от регулярне миття рук і дотримання безпечної відстані від інших.
Unit Image
Тепло й вологість не зупиняють поширення COVID-19
Заразитися COVID-19 можна незалежно від того, наскільки сонячно або волого надворі. Випадки COVID-19 зафіксовано в країнах зі спекотною погодою. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Споживання гострого перцю не допоможе вилікувати COVID-19 або запобігти хворобі
Перець смачно їсти, але він не може запобігти COVID-19 або вилікувати хворобу. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Препаратів із доведеною ефективністю для лікування або профілактики COVID-19 не існує
Наразі немає доказів того, що якийсь із наявних лікарських препаратів може вилікувати хворобу COVID-19 або запобігти їй, хоча тривають випробування декількох ліків. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Антибіотики не лікують COVID-19 і не запобігають хворобі
Антибіотики ефективні проти бактерій, але не діють на віруси. Хворобу COVID-19 викликає вірус. Пацієнти з COVID-19 можуть приймати антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій.
Unit Image
Гаряча ванна не запобігає COVID-19
Гарячий душ або ванна не впливають на нормальну температуру тіла – вона залишається приблизно однаковою. Купання в дуже гарячій воді може викликати опіки. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Холод і сніг не запобігають COVID-19
Холодна погода не лікує COVID-19 і не запобігає хворобі. Найкращим способом захисту є дотримання дистанції від інших людей і часте та ретельне миття рук.
Unit Image
Вакцини від пневмонії не запобігають COVID-19
Вірус COVID-19 настільки новий і несхожий на інші, що для нього потрібна спеціальна вакцина. Утім наявні вакцини наполегливо рекомендуються для профілактики пневмонії.
Unit Image
Сушарки для рук не запобігають COVID-19
Сушарки для рук не вбивають COVID-19. Щоб захистити себе від хвороби, часто користуйтеся дезінфектором для рук на основі спирту або мийте їх із милом і водою. Щоб повністю висушити руки, користуйтеся паперовими рушниками або сушаркою з теплим повітрям.
Unit Image
Регулярне промивання носу соляним розчином не запобігає COVID-19
Немає доказів того, що регулярне промивання соляними розчинами захищає людину від COVID-19 або інших респіраторних інфекцій. Є обмежений обсяг даних, які свідчать, що соляні розчини можуть пришвидшити одужання від застуди.
Unit Image
Не слід використовувати ультрафіолетові лампи для профілактики або лікування COVID-19
Не слід використовувати для дезінфекції шкіри або рук ультрафіолетові лампи. Це може подразнити шкіру та завдати шкоди очам. Антисептик для рук на основі спирту або миття рук із милом і водою – найефективніші способи видалення вірусу COVID-19.
Unit Image
COVID-19 не передається через укуси комарів
Немає доказів того, що COVID-19 може передаватися через укуси комарів. В основному COVID-19 передається через краплі, які утворюються, коли інфікована людина кашляє, чхає або розмовляє. Хвороба також може передаватися, якщо торкнутися інфікованої поверхні, а потім – очей, носа або рота. Щоб захиститися від інфекції, регулярно мийте руки та дезінфікуйте поверхні вдома, яких часто торкаються.
Unit Image
Кімнатні мухи не поширюють COVID-19
Немає доказів того, що кімнатні мухи можуть передавати COVID-19. В основному COVID-19 передається через краплі, які утворюються, коли інфікована людина кашляє, чхає або розмовляє. Хвороба також може передаватися, якщо торкнутися інфікованої поверхні, а потім – очей, носа або рота. Щоб захиститися від інфекції, регулярно мийте руки та дезінфікуйте поверхні вдома, яких часто торкаються.
Unit Image
Мережі мобільного зв'язку стандарту 5G не поширюють COVID-19
Віруси, серед іншого той, що викликає COVID-19, не поширюються через радіохвилі або мережі мобільного зв'язку. COVID-19 поширюється в багатьох країнах, де немає мереж мобільного зв'язку стандарту 5G.
Unit Image
Дуже малоймовірно, щоб COVID-19 передається через взуття
Імовірність того, що COVID-19 передається через взуття, дуже низька. Як додатковий спосіб захисту можна залишати взуття біля входу в дім, особливо якщо на підлозі граються малі діти. Це допоможе уникнути контакту з брудом, занесеним на підошві.
Unit Image
Хворобу COVID-19 викликає вірус, а не бактерія
Вірус, який викликає хворобу COVID-19, належить до родини коронавірусів. Антибіотики не діють на віруси. У деяких хворих на COVID-19 одночасно розвивається бактеріальна інфекція. У таких випадках лікарі можуть рекомендувати антибіотики.
Unit Image
Більшість людей одужують від COVID-19
Більшість людей, які захворіли на COVID-19, мають слабкі або помірні симптоми та можуть одужати під медичним наглядом. Якщо ви маєте такі симптоми, як кашель, висока температура або ускладнене дихання, зверніться по медичну допомогу. Перш ніж іти в лікарню, зателефонуйте туди. Якщо у вас висока температура і ви живете в регіоні, де є випадки малярії або лихоманки денге, негайно зверніться до лікаря.
Unit Image
Теплові сканери виявляють гарячку, а не наявність COVID-19
Теплові сканери виявляють людей із гарячкою, яку може викликати COVID-19. Утім вона розвиватися не у всіх інфікованих. Теплові сканери не можуть визначати інфікованих людей, у яких ще не розвинулася гарячка. Тому що зазвичай в інфікованих температура підвищується протягом 2–10 днів.
Unit Image
Старші люди не єдині в групі ризику хвороби COVID-19
Вірусом COVID-19 можуть інфікуватися люди будь-якого віку. У людей старше 60 років і людей із такими хворобами, як астма, діабет і хвороби серця, вищі шанси на складний перебіг хвороби. Усі мають дотримуватися заходів профілактики, як-от регулярно мити руки та тримати безпечну відстань від інших.
Unit Image
Немає доказів ефективності гідроксихлорохіну для лікування COVID-19
Гідроксихлорохін і хлорохін – це препарати, які використовуються для лікування малярії та інших хвороб. Ці лікарські засоби розглядалися як можливі ліки при COVID-19, але наявні дані свідчать, що вони не зменшують кількість смертельних випадків COVID-19 і не допомагають людям із помірним перебігом хвороби. Гідроксихлорохін і хлорохін лікують малярію та аутоімунні захворювання. Однак застосування їх для лікування інших хвороб або використання без нагляду лікаря може викликати серйозні побічні ефекти, тому його слід уникати.