пʼятницю, 19 березня 2021 р.

21 березня - Всесвітній день людей з синдромом Дауна

21 березня - 21 день 3 місяця року. Як ви розумієте, він був обраний не випадково, адже синдром Дауна пов'язаний із наявністю в людини 3-ї хромосоми в 21-ій парі.


        Вперше цей День став щорічно відзначатися з 2006 року і був заснований на VI міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, проведеному в Пальма де Майорка, за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.
       Як свідчать статистичні дані, ймовірність народження дитини з синдромом Дауна становить 1:600-800 всіх новонароджених і не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків.
У всьому світі в цей день стартує флешмоб "Lots of socks", на підтримку людей з синдромом Дауна. Це такий собі флешмоб різнокольорових шкарпеток, які є символом цього дня.
21 березня, жителі   різних країн  масово фотографуються в непарних шкарпетках  на підтримку  людей, які мають таку генетичну особливість.  Кольорові  шкарпетки прикріплюють також  до одягу, автомобілів, аби продемонструвати свою солідарність та підтримку  особливим людям.

Пропоную нам також долучитися до такого флешмобу і в неділю 21 березня виставити в соцмережах фото в різних шкарпетках з хештегами, що розміщені нижче цього допису, на підтримку "сонячних дітей" - так називають людей з  синдромом Дауна, бо насправді вони  дуже відверті та щирі, вірять усьому, що  їм кажуть. За офіційною статистикою, щороку в Україні народжується близько 450 людей з  такою генетичною особливістю, у Києві – близько 30.  Важливо пам’ятати, що синдром Дауна – це не хвороба, а  лише  наявність у клітинах людини третьої хромосоми в двадцять першій парі.

Долучайтеся до фотофлешмобу - це важлива соціальна навичка: брати участь у житті суспільства й бути небайдужим до його проблем і проблем інших людей, що живуть поруч із нами!